Dorinta de cunoastere, ca si setea de imbogatire, sporesc cu fiecare noua avutie.

.......

sâmbătă, 17 iulie 2010

Aplicatia de vara a Facultatii de Stiinta Mediului

...si uite ca m-am intors teafar si nevatamat din a doua aplicatie a anului universitare 2009-2010. In aceasta aplicatie am mers in Muntii Cernei, mai precis in Arjana. Avand in vedere ca traseul era mult mai greu decat cel din prima aplicaite, Muntele Valcan, trupa a fost ceva mai restransa...9 studenti, domnul profesor Sabin Badarau si nelipsitul English :)
Am pornit din gara din Cluj-Napoca la orele 4:32, unii mai dormeau, altii erau mai adormiti, cert era ca putini erau treji. Avand in vedere ca suntem in Romania 410 km i-am parcur in aproximativ 13 ore...cu un popas de 2 ore in Lugoj unde ne uitam la patura de nori ce numai nu contenea sa se termine.
Cu patura, fara patura am ajuns in localitatea Crusovat de unde am luat-o agale pe jos. Pe drum ne-am ifructat cu niste cirese si intr-un final dupa aproximativ 2 ore am ajuns in satul Globurau cu domnul Badarau. Am instalat corturile si ne-am adunat in jurul focului unde Vadim face ceva mititei, urmand ca apoi sa ne retragem la carciumioara din sat unde am vizionat meciul Germania Spania din semifinalele Cupei Mondiale din Africa de Sud, cel putin prima repriza pentru ca a doua am vizionato cocotati pe deal, pe laptop.
A doua zi dis-de dimineata pe la 11:32 am pornit ascensiunea spre Arjana pe Ogasul Maliniac o adevarata jungla....dar cu ajutorul macetei si vointei am reusit sa iesim din ea si sa ne domolim foamea cu inca o portie de cirese. Intr-un tarziu, cu un record doborat am ajuns in jurul orei 17 la locul de campare, unde inspirati de degajarea unui sac de dormit a unui coleg am inceput partida de rugby.
Urmatoraea zi s-a dovedit a fi mult mai grea datorita traseului dificil ,dar pe care l-am trecut cu totii. Am urcat pana la cota 1521 in varful Arjana de unde am admirat peisajele incredibile: Depresiunea Studena, Muntii Godeanu la nord, Culoarul Timis-Cerna, Muntii Semenic si Almaj in vest, doar spre est cel mai spectaculos orizon e inchis de catre piramida alba a varfului Biliana.
Cu mici mari emotii am ajuns aproape de raul Cerna unde am instalat pentru ultima data in aplicatie corturile...ultima data deoarece in penultima zi ne-am indrepatat cu taxiuril in orasul-statiune Baile Herculean unde am urcat pe Muntele Domogled (e doar unul dintre masivele de calcar ce apartine abruptului Muntilor Mehedinti de pe stanga raului Cerna ce incepe la nord cu vf. lui Stan (1466m). Domogledul are 1100m, dar ascensiunea pe el a fost destul de obositoare, fiind foarte abrupta si facandu-se de la doar 100m altitudine) apoi unii au mers si la un pic de balaceala, iar seara s-a lasat cu o tura cu masinutele unde tinta era bineinteles proful:))
Ultima zi am petrecut pe tren cu popasul binecunoscut in Lugoj, iar finala Campionatului am ascultat-o cu mare atentie la radio...asta e, nu am vazut finala la televizor dar macar am vazut inca o data ca traim intr-o tara deosebita.
Va las sa va delectati privirea cu cateva imagini...

vineri, 7 mai 2010

Aplicatia de primavara a Facultatii de Stiinta Mediului

Probabil unii mi-au simtit lipsa sau poate nu, dar nu asta conteaza. Tot ce conteaza este faptul ca in aceasta perioada cat am lipsit (3-6 mai) am fost plecat in aplicatia de primavara a facultatii. In aceasta aplicatie am plecat cu domnul profesor Sabin Badarau, English (Adi) si inca 27 de studenti de la Stiinta Mediului cat si Ingineria Mediului.
Ne-am intalnit in jurul orei 15:30 in autogara in Cluj Napoca, iar la 16:00 am pornit cu autocarul de lux, Crisbus, spre localitatea (si sa nu radeti) Țâțoasa. Deplasarea am facut-o peste arealul Dealurilor Feleacului, apoi de la Turda am intrat pe Valea Arieşului (am intrat în Munţii Apuseni din dreptul localităţii Moldoveneşti). De la Câmpeni am urcat pe firul văii foarte poluate de activitatea minieră a Abrudului până în pasul Buceş – Vâlcan, unde am fost pe cumpăna hidrografică a bazinelor Crişul Alb şi Arieş. Dupa o calatorie de aproximativ 4 ore am ajuns in localitatea mai sus mentionata si am urcat la 2 km mai sus sa ne instalam corturile si bineinteles sa ne obisnuim cu rucsacii pe care trebuia sa ii caram pe niste trasee pe care putini si le imaginau. Dupa instalarea corturilor unii au facut gratare, altii au facut foc de tabara, dar per total ne-am distrat cu totii.
In urmatoarea zi a fost scrasnirea dintilor cand am urcat in arealul Masivului calcaros Vâlcan; dar a meritat pentru ca privelistea ce ne astepta sus a fost minunata. La fel ca si la urcarea asa a fost si la coborare...greu si periculos dar ne-am descurcat, doar suntem studentii la Stiinta Mediului.
Pe la orele 16:00 ne-am mutat in arealul Muncelului Păltinicul. Fiind un drum destul de obositor si lung a trebuit sa facem o echipa de salvare (Salvamont FSM) pentru cei care nu erau pregatiti pentru un asemenea traseu. In final am ajuns cu totii la locul de campare si ca de obicei voia buna a fost la ea acasa.
A treia zi ne-am deplasat spre carciumioara din satul Cris unde dupa cateva ore de "odihna" am pornit spre Masivul Stramba fara bagaje datorita bunavointei domnului primar care ni le-a urcat cu o masina. Datorita prognozei meteo traseul din ziua a patra din jurul Masivului Stramba s-a anulat. Dat fiind faptul ca era ultima seara ne-am bucurat din plin de ea printre stropii de ploaie.
Dimineata ne-am trezit, unii mai uzi altii si mai uzi, si am pregatit corturile pentru plecarea spre Cluj Napoca. Din localitatea Cris am luat autobusul spre orasul Brad, iar de acolo un alt autobus spre Deva unde am vizitat Cetatea Devei. In jurul orelor 21:32 am ajuns cu trenul in gara din Cluj Napoca.
Sper ca nu v-am plictisit, iar daca e asa va las sa va delectati cu niste imagini, urmand ca in cursul saptamanii viitoare sa mai atasez cateva.

VIDEO
.......

duminică, 2 mai 2010

Plantare de copaci in Muntii Tibles

Totul a inceput intr-o frumoasa dimineata de primavara cand doua organizatii binevoitoare, EGEA si OSSM, au pornit spre Muntii Tibles cu un scop precis, acela de a planta puieti de fag
(Fagus sylvatica).
Dupa doua ore de mers cu microbuzul, trecand prin diferite localitati cu nume ciudate, am ajuns in localitatea Tarlisua. Aceasta localitate se gaseste in judetul Bistrita-Nasaud si dupa cum multi stiti e locul de nastere a romancierului Liviu Rebreanu.
Formele de relief ale acestei zone sunt caracterizate prin versanti abrupti si lunci inguste, sunt rezultatul unor procese de versant cauzate de factori geologici si meteorologici de lunga durata care,mai ales in epoca moderna,au interactionat cu activitati antropice agresive asupra vegetatiei lemnoase, fapt pentru care am considerat ca plantarea de puieti este un lucru benefic pentru mediul care este de o frumusete covarsitoare.
Am instalat corturile la confluenta a doua vai ceea ce a dat un caracter de pastel atmosferei de munte. Am mers aproximativ 2 km pana la locul unde trebuia sa plantam puietii de fag, unde spre surprinderea mea am gasit o dezordine inimaginabila din cauza resturilor de copaci lasati dupa defrisarea zonei. In cateva ore am reusit sa plantam aproximativ 300 de puieti.
Istoviti ne-am intors la locul de campare unde am facut un foc si am prajit cartofi si ceva carne.
A doua zi am mers in Poiana Zanelor din Muntii Suhard. Numele Complexului Turistic "Poiana Zanelor" nu a fost ales deloc intamplator. Cele zece pensiuni sunt asezate chiar in zona identificata de localnici drept "Poiana Zanelor". Dincolo de frumusetea de basm a peisajului, "Poiana Zanelor" ascunde multe povesti cu zane. Turistii care vor poposi in zona au ocazia sa asculte chiar din gura localnicilor povesti cu zane, intamplari despre care oamenii locului jura ca sunt absolut reale. Povestile cu zane sunt uneori frumoase, alteori inspaimantatoare. Zana cea buna duce oile de pe un munte pe altul pentru a avea mai mult lapte, dar ii si pedepseste pe cei care incearca s-o opreasca. Ciobanii din zona povestesc ca aproape in fiecare an, la cateva zile dupa masurisul oilor, zana vine, deschide staulul si ia turma de oi, iar cainii o insotesc cuminti, fara a latra. De fiecare data, turma dispare imediat dupa miezul noptii si, cu putin timp inainte de ivirea zorilor, zana aduce turma de mioare inapoi. Satenii spun ca niciodata nu a lipsit vreo mioara din turma, dar sustin cu tarie ca cel care incearca sa intoarca turma sau sa urmareasca unde duce zana oile, va ajunge rau. Ciobanii spun ca de fiecare data cand oile sunt duse de zana, dau mai mult lapte.
In aceste doua zile m-am bucurat de spectacolul naturii si mi-am dat seama in ce tara frumoasa traiesc...un loc adevarat minunat cu oameni pe masura (dar cam putini).Ca sa va convingeti am postat si un mic material video...

marți, 20 aprilie 2010

Ce e lumea...


Lumea e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt



Poate că unii dintre voi aţi auzit de acest citat celebru, dar mai puţin cunoaşteţi cine l-a scris şi cu ce ocazie. E vorba de Horace Walpole (1717-1797), fiul prim-ministrului Marii Britanii, Robert Walpole. Horace Walpole, în afară că a îmbrăţişat cariera de politician (ca şi tatăl său), a fost şi un strălucit om de litere, istoric de arte şi anticar. El e foarte cunoscut pentru că a fost creatorul romanului gotic, prin opera sa “Castelul din Otranto” (1764).

Dar să revenim la citatul de mai sus. Pe 16 august 1776, Horace scrie o epistolă către Anne, contesă de Ossory, căreia îi spune printre altele: “Lumea e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt”. De fapt, versiunea originală şi întreagă a fost scrisă pe 31 decembrie 1769, în care Walpole afirma: “Deseori am spus şi deseori m-am gândit că această lume e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt – o soluţie care arată de ce Democrit a râs şi Heraclit a plâns”.

Aşadar, pentru cei care doresc să nu mai ia în tragic lumea, ar trebui mai mult să gândească şi mai puţin să simtă şi să iubească…

Instrumente muzicale

Chitară

Chitare acustice. În stânga, o chitară standard („obişnuită”), iar în dreapta, o chitară bas

Chitara ori ghitara (pl. chitare, ghitare '[1]) este un instrument muzical cu coarde ciupite. Ea are un gât lung, delimitat cu ajutorul tastelor (en. frets), şi o cutie de rezonanţă ale cărei ambe feţe sunt plane. În lateral, se formează „umerii” caracteristici, rotunzi, care dau corpului forma cifrei 8. Acordajul standard în cvarte perfecte (cu o singură excepţie) aduce cu cel al instrumentelor din familia violei (viola da gamba, violone ş.a.).

Chitara joacă un rol important în numeroase genuri muzicale aparţinând folclorului, dar îndeosebi muzicii de consum. Între aceste genuri, se numără muzica blues, country, folk, flamenco, jazz, rock şi pop. Practica contemporană include chitara cu şase corzi (acustică, mult mai rar electrică) în muzica cultă astfel: repertoriul specific este cântat la chitară „clasică” (ale cărei corzi sunt fabricate din nailon), muzica veche (renascentistă sau barocă), în lipsa unui instrument mai potrivit, se execută la chitară cu corzi de oţel, iar muzica contemporană se va executa la ambele, în funcţie de indicaţiile din partitură. La chitară se poate cânta folosindu-se exclusiv proprietatea acustică a corpului chitarei (în care se propagă undele sonore create de vibraţia corzilor la ciupire) sau folosindu-se un amplificator (potrivit atât la chitare electrice, cât şi la cele acustice) ce creşte în intensitate şi modelează, în funcţie de preferinţele chitaristului, semnalul captat de dozele electromagnetice montate în apropierea corzilor.

Istoria chitarei

Apariţia chitarei constituie o invenţie târzie, ce aparţine de Renaştere (sec. XVI).[3] În schimb, inventarea tehnologiilor fără de care nu s-ar fi putut realiza aceasta şi construirea instrumentelor al căror descendent direct este, datează din timpuri mult mai vechi. Istoricul chitarei va face referire şi la instrumentele cordofone care au purtat pe rând acelaşi nume, fără a avea prea mult în comun în ce priveşte construcţia. Având la bază etimologia comună, aceste instrumente şi chitara au fost puse „forţat” laolaltă; totuşi, studiile efectuate de Michael Kasha în anii 1960 au adus argumente definitive în această direcţie, arătându-se că etimologia nu genera în fapt alte indicii de rudenie între instrumente, ci arăta cel mult cum a ajus să desemneze aceeaşi denumire varietăţi foarte diverse de-a lungul timpului şi spaţiilor geografice traversate



Pianul (prescurtarea comună a cuvântului de origine italiană pianoforte) este un instrument muzical foarte răspândit, în care sunetul este produs de corzi metalice fixate pe o placă de rezonanţă din lemn, lovite de ciocănele acoperite cu pâslă, prin intermediul unei claviaturi. Pianele moderne au corzile montate într-un cadru metalic, de obicei turnat din fontă şi finisat cu lac şi pulbere de bronz (motiv pentru care este numit, impropriu, şi „placă de bronz”). Acesta are rolul de a rezista tensiunii mari exercitate de corzi, care altfel ar deforma structura din lemn a pianului.

Istoria pianului

Povestea pianului începe la jumatatea secolului al XII-lea cu primul său strămoş - monocordul cu clape - căruia ulterior i-au fost adăugate mai multe coarde, transformându-se în mult mai cunoscultul clavicord, care funcţiona printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării clapelor. Până la începutul secolului al XV-lea, clavicordul ajungea să aibă zece coarde, fiecare dintre ele producând cel puţin două note prin atingerea coardelor în două puncte diferite pe lungimea acesteia.
Un alt instrument premergător pianului a fost clavecinul, care producea sunete atunci când în urma atingerii clapelor coardele erau ciupite de pene de lemn, aşa cum buricul degetelor ciupeşte coardele de chitară. Acesta avea însă dezavantajul de a nu permite celui care cînta să ofere dinamism muzicii. Deşi a fost des utilizat pe parcursul a două sute de ani, până în secolul al XVIII-lea claviatura sa ajungând până la opt octave, clavecinul a pierdut treptat teren în faţa unui nou instrument numit pianoforte. În 1709, italianul Bartolomeo Cristofori din Padova, fabricant de clavecine, începea construcţia primului mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului. În plus, impactul ciocănelelor putea fi controlat cu ajutorul pedalelor. Denumirea de pianoforte, menţinută până în 1850, a fost dată tocmai datorită acestui principiu de funcţionare care permitea obţinerea unui sunet variat şi clar, mai lung sau mai scurt, mai tare sau mai încet, în funcţie de dorinţa celui care acţiona clapele. Invenţia lui Cristofori a fost menţionată pentru prima dată în 1711, împreună cu o schiţă a instrumentului, într-un document scris de către Francesco Scipione Maffei, constituind sursa de inspiraţie pentru prima generaţie de fabricanţi de piane. De-a lungul vieţii, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrîndu-se până în zilele noastre în muzee din Europa şi SUA.


Oboiul este un instrument muzical de suflat din lemn, cu ancie dublă. Însăşi etimologia numelui său indică acest fapt (fr. hautbois – „lemn înalt/sonor”). În perioada interbelică, denumirea instrumentului în limba română era oboe (din limba italiană), iar mai devreme se folosea chiar forma franţuzească – hautbois. Interpretul la oboi se numeşte oboist.

Oboiul poate reprezenta şi un registru de orgă cu tuburi, care imită sunetul instrumentului cu acelaşi nume.

Istoria oboiului

Originile instrumentului sunt foarte vechi, încât instrumente rudimentare care să folosească acelaşi principiu de emisie a sunetului (ancia dublă) sunt cunoscute încă din Antichitate. Un binecunoscut instrument de suflat din Grecia antică ce pare să fi folosit o astfel de ambuşură este aulos. Există numeroase alte exemple de instrumente din spaţiul european care au prefigurat oboiul modern. Astfel, oboiul medieval (engl. shawm) a evoluat în Franţa secolului al XVII-lea către oboiul baroc, capabil de un ambitus identic cu cel al unui blockflöte sopran (două octave şi un ton, pornind de la do central); înaintarea la octavă se făcea prin suflu, iar numărul de clape era redus. Perfecţionarea instrumentului către forma în care e cunoscut astăzi, oboiul modern, a implicat lărgirea ambitusului (până la trei octave, folosind tehnici speciale), stabilirea unui sistem de clape cu funcţiuni semi-automate (astăzi, în număr de 45) şi reducerea cu mult a diametrului instrumentului.

Vioara este un instrument muzical cu coarde şi arcuş. Coardele sunt acordate în cvinte perfecte şi sunt întinse peste una din feţele unei cutii de rezonanţă, vibrând atunci când arcuşul este tras peste ele sau când sunt ciupite.

Comparativ cu celelalte instrumente cu coarde şi arcuş (viola, violoncelul şi contrabasul), vioara este cel mai mic instrument şi generază sunetele cele mai înalte.

Alţi termeni populari folosiţi pentru vioară sunt: violină, scripcă, diblă, lăută sau regional ceteră.

Persoana care cântă la vioară se numeşte violonist sau lăutar. Persoana care construieşte sau repară o vioară se numeşte lutier.

Istoria viorii

Vioara a apărut în nordul Italiei, în prima parte a secolului al XVI-lea. Cel mai probabil a fost inspirată de trei tipuri de instrumente: rebec (care exista încă din secolul al X-lea), viola da gamba şi viola da braccio. Una din primele descrieri explicite a instrumentului, inclusiv a folosirii lui, a fost în Epitome musical de Jambe de Fer într-o lucrare publicată în anul 1556, la Lyon. Deja la acea vreme vioara începea să se răspândească în Europa.

Din documente reiese că cea mai veche vioară cunoscută care avea patru coarde (aşa cum au viorile moderne) a fost construită în 1555 de către Andreea Amati (Andrea Amati). Viorile care au precedat-o aveau doar trei coarde. Vioara a devenit imediat un instrument răspândit atât printre muzicanţii din stradă, cât şi printre nobili; spre exemplu în anul 1560, regele Carol IX al Franţei i-a comandat lui Amati 24 de viori. Cea mai veche vioară, care există şi în zilele noastre, a făcut parte din acest lot, fiind construită de Amati în 1564, la Cremona: Charles IX.

Vioara sau violina este cel mai răspândit instrument muzical care face parte din familia instrumentelor cu coarde. Datorită timbrului cristalin, expresiv şi plin de frumuseţe, vioara este principala purtătoare a melodiei. Strălucirea şi căldura sunetului ei o aşează în fruntea instrumentelor din orchestră. Sunetele emise de vioară pot reda cele mai variate sentimente, ca: duioşie, măreţie, visare, forţă, etc.

Primul instrument cu coarde şi arcus, numit "ravanastron" (întâlnit pe meleagurile Indiei), are o origine populară străveche (5000 ani i.e.n). Acest strămoş al viorii a fost răspândit în China cu denumirea de „vioară” sau „vielă chineză”. Prima perfecţionare a ravanastronului o fac arabii şi perşii numind instrumentul „kemang a Guz”, care mai târziu a pătruns în Europa evoluând în „rebab” (rebeb sau rebab, robab, kemants).

Vioara are următoarele părţi:

1. corpul viorii (faţa sau tăbliţa; eclisele; spatele; bara de rezonanţă; popic)
2. gâtul (capul; gâtul propriu-zis; limba; prăguşul)
3. părţi independente (căluşul; coardele; cordarul; bărbia)

Arcuşul are urmatoarele părţi:

1. bagheta
2. garnitura de păr (din coadă de cal)
3. scaunul sau capra
4. dispozitiv mecanic (şurub)

joi, 7 ianuarie 2010

Istoria reciclarii. Curiozitati...

oamenii sunt obisnuiti sa recicleze din cele mai vechi timpuri? Studii arheologice au arata ca, in perioadele cand resursele de materii prime se diminuau, gropile de gunoi ale oraselor antice contineau mai putine deseuri cu potential pentru reciclare (unelte, ceramica etc).
  • un intreprinzator englez, Benjamin Law, a fost primul care a transformat reciclarea hainelor care nu mai puteau fi purtate in materii prime pentru noi materiale textile? Astfel, el a inventat 2 noi materiale: shoddy si mungo, bazate pe lana recuperata din haine vechi, combinata cu lana noua. In 1860, in orasul Batley, Anglia, se produceau peste 7000 de tone din acest material.
  • perioadele cele mai “propice” reciclarii in masa erau cele de razboi? Germania Nazista este una dintre tarile in care rationalizarea si reciclarea au fost adoptate atat in timpul cat si in perioada pre-razboi. In special se reciclau fierul dar si alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se facea apoi sapun.
  • Japonia este una dintre tarile in care reciclarea este reglementata prin lege si general accepata de catre locuitori, mai mult decat in celelalte tari? In 2007, in Japonia s-au colectat pentru reciclare 802.036 tone de plastic, cu 429,5% mai mult decat in 2000, adica fiecare locuitor al tarii recicleaza aproximativ 6.4 kg de plastic pe an.
  • o treime din totalul deseurilor din Statele Unite este reciclat? Astfel, 82 de tone de materiale sunt reciclate dintr-un total de 251 tone de gunoi care se produc anual. Se estimeaza o crestere de 100% a cantitatii de materiale reciclate in SUA in utimii 10 ani.
  • in SUA exista cea mai mare productie de gunoi pe cap de locuitor din lume? Astfel, in fiecare zi, in medie, un cetatean american produce putin peste 2 kilograme de gunoi.
  • Austria este “campioana reciclarii” in Uniunea Europeana? Aici se refoloseste aproximativ 60% din cantitatea toatala de gunoi produsa. Grecia, pe de alta parte, recicleaza numai 10% din totalul deseurilor pe care le produce, situandu-se la coada clasamentului.
  • in anii 70, orasul Woodbury din statul american New Jersey a fost primul din tara care a introdus reciclarea obligatorie? Curand, si alte orase i-au urmat exemplul, principalul motiv al noii pasiuni a americanilor pentru reciclare fiind costul ridicat al energiei. Astfel, se economisea 95% din energie daca se folosea aluminiu reciclat pentru pentru producerea unui produs nou.

LA MULTI ANI !!!


TREBUIE SA GASIM O SPERANTA CARE SA AIBA PUTEREA DE A FACE CEVA CU ADEVARAT MINUNAT CAND NOAPTEA NEAGRA COBOARA PESTE NOI SI NU MAI VEDEM NIMIC IN VIATA ACEASTA DECAT DURERE SI DEZAMAGIRE, O SPERANTA CARE SA FACA EXACT ACELASI LUCRU CAND CERUL E INSORIT.

LA MULTI ANI INCA O DATA SI MULTA SANATATE CELOR CE POARTA NUMELE SFANTULUI IOAN!

miercuri, 6 ianuarie 2010

VIRUSUL AH1N1

Ne confruntam cu o pandemie de gripa la nivel mondial, dar fiecare dintre dvs are capacitatea de a se proteja.


1. Spalati-va pe maini
si pe fata
2. Acoperiti-va gura si nasul
3. Evitati aglomeratia
4. Izolati membrii bolnavi ai familiei
5. Aruncati la gunoi batistele folosite
6. Clatirea gurii cu apa, cu sare.
7. Evitati contactul mainilor cu fata.

Spalati-va pe maini
• Cu apa curata si sapun
• Este foarte important sa va spalati pe maini mai ales inainte si dupa ce intrati in contact cu persoanele bolnave

Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati
• Folositi o batista, masca sau servetel de hartie
• Daca nu aveti nimic la indemana acoperiti cu maneca

Stati la distanta si evitati pe cat posibil aglomeratia
• Pastrati o distanta de 1,5 metri fata de persoanele cu care vorbiti
• Evitati salutul prin strangere de mana sau sarut

Acordati ingrijire si izolati membrii familiei care sunt bolnavi
• Membrii familiei care sunt bolnavi ar trebui tinuti intr-o camera separata sau intr-un spatiu mai izolat din casa; este recomandat ca o singura persoana sa acorde ingrijire bolnavilor, pentru a preveni contaminarea tuturor membrilor din familie
• Persoana care ingrijeste bolnavii trebuie sa poarte masca atunci cand trebuie sa se apropie de bolnav, sa aeriseasca incaperea si casa. Toti ceilalti membri din familie trebuie sa-si verifice zilnic starea de sanatate
• Copiii mici, femeile insarcinate si persoanele cu alte afectiuni prezinta risc mai mare de inbolnavire. Acestia trebuie sa consulte medical de la primele semne de gripa.

Eliminarea deseurilor
• Aruncati mastile sau alte materiale folosite intr-un sac de plastic pe care apoi il sigilati

Igiena cavitatii bucale este importanta deoarece este calea cea mai usoara prin care virusul ajunge in sistemul respirator. De retinut faptul ca virusul ingerat este inofensiv, de aceea este preferabil spalarea cat mai deasa a dintilor si clatirea cu apa, cu sare.

Care sunt simptomele gripei AH1N1?

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
- Febra (peste 38ºC)
- Oboseala
- Inapetenta
- Tuse, durere in gat
- Stari de voma si diaree.

Evolutia in Romania a virusului:

http://www.evz.ro/gripa/?zone=gripa


Nu este recomandata vaccinarea celor care sufera de boli are plmânilor, inimii sau rinichilor sau a celor cu sisteme imune slabite, a femeilor însrcinate si a copiilor sub cinci ani. În România se preconizază sa fie vaccinate tocmai aceste ultime două categorii. Aşadar vaccinul se testează pe mamele noastre si pe copiii notri! În Marea Britanie, cea mai afectatară din Europa se înregistreaza o mortalitate de 0,03 % , cu mult mai scăzută decât în cazurile de îmbolnviri cu o gripă obişnuită de tip A, deci nu este justificată vaccinarea în masă a populaţiei, cu atât mai puţin în România unde s-au înregistrat doar 322 de cazuri.

Un vaccin periculos!

Vaccinul creat împotriva „gripei porcine” se dovedeste a fi periculos.

a)Provoaca cancer (oncogeneza)

- studii recente au demonstrat că injectarea de material genetic strain direct în sânge conduce la mutaţii genetice şi oncogeneza în organismul care primete acel material;

- celulele umane utilizate curent în producia de vaccinuri sunt de fapt celule canceroase provenite din diferite tipuri de tumori umane sau celule fetale provenite din embrion uman avortat, singurele capabile sa supravieuiască in vitro şi să se divid fără limită de timp şi spaţiu; se folosesc si celule animale (embrion de pui, etc.);

- vaccinul „Optaflu” contra gripei porcine al Companiei Novartis va folosi celule umane provenite din tumori canceroase!

b.) adjuvani toxici în vaccin:

- cele mai multe vaccinuri au un coninut periculos de mare de mercur sub formă de thimerosal (un conservant letal) de 50 de ori mai toxic decât mercurul însui. O doză destul de mare poate cauza disfuncţii pe termen lung la nivel imunologic, senzorial, neurologic, motor şi comportamental.

Otrăvirea cu mercur duce la autism, sindrom de atenţie deficitară, scleroza multipla , deficienţe de vorbire si limbaj. Un alt adjuvant comun pentru vaccinuri este hidroxidul de aluminiu care cauzeaz alergies i şoc anafilactic;

- pentru vaccinul gripei porcine sunt folosiţi adjuvanti noi cu scopul reducerii dozei de vaccin cu acordul OMS-ului; cei mai multi adjuvani noi incluzând MF59, ISCOMS,OS21, AS02 si AS04 sunt mai toxici decât hidroxidul de aluminiu. Adjuvantul MF59 este de natura uleioas şi conţine Tween80, Span85002 şi Squalena. Studiile efectuate pe soareci au artat că adjuvanţii uleioşi induc probleme motorii si paralizie. Adjuvantul ASO3 conţine de asemenea Sgualena (cauzatoare a sindromului rzboiului din golf) care provoacşi boli autoimune. Adjuvanii Sqalena si Tween80 provoaca şi infertilitate la animale.

c.) alte boli grave pe care le poate provoca vaccinul:

Sindromul Guillain-Barré (GBS) care este o boală autoimuna ce cauzează paralizia braelor şi a picioareloriar în cazuri rare, a întregului corp. In unele cazuri, GBS poate duce la paralizie completã sau chiar la moarte. În 1976 s-au înregistrat câteva cazuri de gripã porcinã (comunã, datã de virusul natural si nu cel sintetic actual) în rândurile soldatilor de la Fort Dix, New Jersey si numai unul dintre ei a decedat, cel mai probabil din cauza eforturilor fizice prea mari decât din cauza gripei.

Aceasta a dus la lansarea unei vaccinari în masa a 40 milioane persoane împotriva unei pandemii care nu s-a materializat. Mii de oameni au cerut despãgubiri pentru leziunile cauzate de vaccinare.

Cel puţin 25 de oameni au murit şi 500 au paralizat. În unele cazuri, GBS a dus îns la paralizie complet sau chiar la moarte. Cercetarile ulterioare au estimat ca a existat un caz de GBS la fi ecare 100.000 de administrri ale vaccinului. „Actualul vaccin împotriva gripei porcine este creat dupã acelasi model”.

- agraveazã astmul la copii .STATISTICI MONDIALE

Circa 80% dintre cazurile de gripă pandemică, depistate la copii şi tineri

Aproape 80 la sută dintre cazurile de gripă nouă raportate la nivel mondial au afectat persoane sub vârsta de 30 de ani.

„Particulariatea virusului pandemic este că afectează în special populaţia tânără, vârfurile de îmbolnăviri şi mortalitate fiind înregistrate la aceştia. La gripa sezonieră decesele şi formele grave de boală apar la persoanele mai în vârstă”, explică profesorul de epidemilogie Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicină „Gr. Popa” Iaşi.
  • Un studiu făcut, în Finlanda, pe 1.000 de bătrâni arată faptul că gripa spaniolă şi virusurile care au urmat au oferit acestora imunitate împotriva virusului pandemic. Spre exemplu, persoane născute între 1920-1929 au avut un nivel de anticorpi ridicat (57% dintre cei testaţi) la virusul pandemic.
  • În schimb, rata de atac (număr de îmbolăviri) e de două ori mai ridicat la cei sub 16 ani, în comparaţie cu vârstnicii.
Medicii români atenţionează că, la sfârşitul acestei luni, vom avea un nou val de îm bolăviri din cauza gripei noi, după unele estimări luna ianuarie urmând să fie vârful pandemiei la noi.

„Sfătuim populaţia să se vaccineze, deoarece e singura modalitate de prevenţ
ie a îmbolnăvirilor cu A/H1N1. Nu mizaţi pe faptul că gripa nu vă va afecta. Majoritatea îmbolnăvirilor, cam 80%, sunt forme uşoare, 8% sunt forme medii, dar 2% sunt severe, iar printre cei afectaţi vă puteţi număra voi sau chiar cei din familia voastră”, a explicat Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

  • În ultima perioadă, s-a înregistrat un trend pozitiv în privinţa vaccinărilor: 44.000 de persoane s-au mai imunizat împotriva gripei noi. Nu s-au în registrat cazuri de deces din cauza vaccinării şi nici efecte adverse majore.
  • În total, au fost vaccinaţi 166.000 de români.
  • Numărul total de bolnavi cu gripa AH1N1 din ţara noastră a ajuns la 5.879, cu 66 de decese.

marți, 5 ianuarie 2010


Cluj-Napoca.

Clujul este al treilea oras al Romaniei dupa numarul de locuitori (310 243, in 2007) ?

  • primul nume romanesc al orasului a fost Cluş ? La denumirea de Cluj-Napoca se ajunge in 1974, “Napoca” fiind numele orasului in timpul romanilor.
  • prima atestare documentara a orasului a fost facuta in 1167 sub numele de Castrum Clus? Caustrum provine din latina si era folosit de romani pentru a defini o taberele militare iar Clus inseamna fie “inchis” (in latina) fie “trecatoare intre munti” (germana – klaus) sau “baraj” (germana – clusa)
  • la sfarsitul secolul XIV – inceputul secolului XV, populatia majoritara a orasului era formata din sasi si secui?
  • ultima cina a lui Mihai Viteazul, inainte de asasinarea lui, a avut loc in Cluj?
  • Clujul, ca si restul Transilvaniei, a apartinut in doua randuri Regatului Ungariei? Mai intai in 1867 (la formarea Austro-Ungariei), apoi in 1940 (prin Dictatul de la Viena).
  • incepand cu 3 mai 1944, timp de o saptamana, aproximativ 18.000 de evrei din Cluj si localitatile apropiate (Gherla, Huedin etc) au fost exilati in zona fabricii de caramida Iris (Ghetoul Iris) din nordul Clujului?
  • toti civilii cazati in Ghetoul Iris au fost trimisi la Auschwitz prin 6 transporturi ce au avut loc intre 25 mai si 9 iunie 1944?
  • stema actuala orasului Cluj, adoptata in 1999 de Gheorghe Funar in urma unui concurs din 1995, este nelegala? Ea nu a fost aprobata de CNHGS.
  • nu mai putin de 10 ape curgatoare (rauri si parauri) strabat municipiul? Cel mai important curs de apa este raul Somesul Mic.
  • in doar 80 de ani, intre 1912 si 1992, populatia orasului a crescut de peste 5 ori? Clujul numara putin peste 60.000 de locuitori la Recensamantul din 1912 pentru ca in 1992 numarul acestora sa sporeasca la 328.602.
  • comunitatea maghiara din Cluj este a doua ca dimensiuni dupa cea din Targu Mures? Totusi, ea este considerata centrul vietii artistice si culturala maghiare din Romania datorita activitatilor culturale, academice si artistice.
  • populatia majoritara a orasului este formata din romani (79,46%) iar minoritatea principala o reprezinta maghiarii cu 18.86% ?

Universitatea din Cluj a fost infiintata in 1581 de Stefan Bathory? De-a lungul timpului ea are o istorie zbuciumata fiind desfiintata, mutata sau reinfintata de cateva ori datorita istiriei tumultoase a regiunii (sub influenta germanilor si a maghiarilor).

cu peste 45 de mii de studenti, Universitatea clujeana “Babeş-Bolyai” este cea mai mare din tara?

“Babeş-Bolyai” este cea mai importanta institutie academica din Romania in care predarea se face in patru limbi? Din 105 specializari, 98 sunt in limba romana, 52 in limba maghiara, 14 in limba germana si 4 in limba engleza.

Apa. Stiati ca…?

div class="entry">

apa desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.

mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.

aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan.

cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.

corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa.

oamenii grasi au mai putina apa in organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual)? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor.

corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.

unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.

in medie, un om are nevoie de 2.5 litri apa pe zi? Aceasta cantitate variaza in functie de activitatea fizica, pozitionarea geografica, clima etc. Specialistii recomanda sa consumam apa la o temperatura medie de 5 grade C.

cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.

apa imbuteliata reprezinta una din cele mai mari afaceri existente in domeniul alimentar? Piata apelor imbuteliate insumeaza, in prezent, peste 20 miliarde de dolari si este impartita intre cateva mii de societati in intreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piata), detinut de Nestle si Danone cu 15% din piata.

95% dintr-o rosie este apa?

in mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totusi, apa pe care o bem noi prezinta aceste insusiri datorita diferitilor factori cu care intra in contact (roci, substante de purificare, poluare etc).

clorina se foloseste este folosita de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei? 50 ml de clorina sunt suficienti pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apa.

peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.

o cincime din totalul apelor fluviale ale lumii sunt detinute de fluviul Amazon?