Dorinta de cunoastere, ca si setea de imbogatire, sporesc cu fiecare noua avutie.

.......

marți, 20 aprilie 2010

Ce e lumea...


Lumea e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt



Poate că unii dintre voi aţi auzit de acest citat celebru, dar mai puţin cunoaşteţi cine l-a scris şi cu ce ocazie. E vorba de Horace Walpole (1717-1797), fiul prim-ministrului Marii Britanii, Robert Walpole. Horace Walpole, în afară că a îmbrăţişat cariera de politician (ca şi tatăl său), a fost şi un strălucit om de litere, istoric de arte şi anticar. El e foarte cunoscut pentru că a fost creatorul romanului gotic, prin opera sa “Castelul din Otranto” (1764).

Dar să revenim la citatul de mai sus. Pe 16 august 1776, Horace scrie o epistolă către Anne, contesă de Ossory, căreia îi spune printre altele: “Lumea e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt”. De fapt, versiunea originală şi întreagă a fost scrisă pe 31 decembrie 1769, în care Walpole afirma: “Deseori am spus şi deseori m-am gândit că această lume e o comedie pentru cei care gândesc şi o tragedie pentru cei care simt – o soluţie care arată de ce Democrit a râs şi Heraclit a plâns”.

Aşadar, pentru cei care doresc să nu mai ia în tragic lumea, ar trebui mai mult să gândească şi mai puţin să simtă şi să iubească…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu