Dorinta de cunoastere, ca si setea de imbogatire, sporesc cu fiecare noua avutie.

.......

joi, 7 ianuarie 2010

Istoria reciclarii. Curiozitati...

oamenii sunt obisnuiti sa recicleze din cele mai vechi timpuri? Studii arheologice au arata ca, in perioadele cand resursele de materii prime se diminuau, gropile de gunoi ale oraselor antice contineau mai putine deseuri cu potential pentru reciclare (unelte, ceramica etc).
  • un intreprinzator englez, Benjamin Law, a fost primul care a transformat reciclarea hainelor care nu mai puteau fi purtate in materii prime pentru noi materiale textile? Astfel, el a inventat 2 noi materiale: shoddy si mungo, bazate pe lana recuperata din haine vechi, combinata cu lana noua. In 1860, in orasul Batley, Anglia, se produceau peste 7000 de tone din acest material.
  • perioadele cele mai “propice” reciclarii in masa erau cele de razboi? Germania Nazista este una dintre tarile in care rationalizarea si reciclarea au fost adoptate atat in timpul cat si in perioada pre-razboi. In special se reciclau fierul dar si alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se facea apoi sapun.
  • Japonia este una dintre tarile in care reciclarea este reglementata prin lege si general accepata de catre locuitori, mai mult decat in celelalte tari? In 2007, in Japonia s-au colectat pentru reciclare 802.036 tone de plastic, cu 429,5% mai mult decat in 2000, adica fiecare locuitor al tarii recicleaza aproximativ 6.4 kg de plastic pe an.
  • o treime din totalul deseurilor din Statele Unite este reciclat? Astfel, 82 de tone de materiale sunt reciclate dintr-un total de 251 tone de gunoi care se produc anual. Se estimeaza o crestere de 100% a cantitatii de materiale reciclate in SUA in utimii 10 ani.
  • in SUA exista cea mai mare productie de gunoi pe cap de locuitor din lume? Astfel, in fiecare zi, in medie, un cetatean american produce putin peste 2 kilograme de gunoi.
  • Austria este “campioana reciclarii” in Uniunea Europeana? Aici se refoloseste aproximativ 60% din cantitatea toatala de gunoi produsa. Grecia, pe de alta parte, recicleaza numai 10% din totalul deseurilor pe care le produce, situandu-se la coada clasamentului.
  • in anii 70, orasul Woodbury din statul american New Jersey a fost primul din tara care a introdus reciclarea obligatorie? Curand, si alte orase i-au urmat exemplul, principalul motiv al noii pasiuni a americanilor pentru reciclare fiind costul ridicat al energiei. Astfel, se economisea 95% din energie daca se folosea aluminiu reciclat pentru pentru producerea unui produs nou.

LA MULTI ANI !!!


TREBUIE SA GASIM O SPERANTA CARE SA AIBA PUTEREA DE A FACE CEVA CU ADEVARAT MINUNAT CAND NOAPTEA NEAGRA COBOARA PESTE NOI SI NU MAI VEDEM NIMIC IN VIATA ACEASTA DECAT DURERE SI DEZAMAGIRE, O SPERANTA CARE SA FACA EXACT ACELASI LUCRU CAND CERUL E INSORIT.

LA MULTI ANI INCA O DATA SI MULTA SANATATE CELOR CE POARTA NUMELE SFANTULUI IOAN!

miercuri, 6 ianuarie 2010

VIRUSUL AH1N1

Ne confruntam cu o pandemie de gripa la nivel mondial, dar fiecare dintre dvs are capacitatea de a se proteja.


1. Spalati-va pe maini
si pe fata
2. Acoperiti-va gura si nasul
3. Evitati aglomeratia
4. Izolati membrii bolnavi ai familiei
5. Aruncati la gunoi batistele folosite
6. Clatirea gurii cu apa, cu sare.
7. Evitati contactul mainilor cu fata.

Spalati-va pe maini
• Cu apa curata si sapun
• Este foarte important sa va spalati pe maini mai ales inainte si dupa ce intrati in contact cu persoanele bolnave

Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati
• Folositi o batista, masca sau servetel de hartie
• Daca nu aveti nimic la indemana acoperiti cu maneca

Stati la distanta si evitati pe cat posibil aglomeratia
• Pastrati o distanta de 1,5 metri fata de persoanele cu care vorbiti
• Evitati salutul prin strangere de mana sau sarut

Acordati ingrijire si izolati membrii familiei care sunt bolnavi
• Membrii familiei care sunt bolnavi ar trebui tinuti intr-o camera separata sau intr-un spatiu mai izolat din casa; este recomandat ca o singura persoana sa acorde ingrijire bolnavilor, pentru a preveni contaminarea tuturor membrilor din familie
• Persoana care ingrijeste bolnavii trebuie sa poarte masca atunci cand trebuie sa se apropie de bolnav, sa aeriseasca incaperea si casa. Toti ceilalti membri din familie trebuie sa-si verifice zilnic starea de sanatate
• Copiii mici, femeile insarcinate si persoanele cu alte afectiuni prezinta risc mai mare de inbolnavire. Acestia trebuie sa consulte medical de la primele semne de gripa.

Eliminarea deseurilor
• Aruncati mastile sau alte materiale folosite intr-un sac de plastic pe care apoi il sigilati

Igiena cavitatii bucale este importanta deoarece este calea cea mai usoara prin care virusul ajunge in sistemul respirator. De retinut faptul ca virusul ingerat este inofensiv, de aceea este preferabil spalarea cat mai deasa a dintilor si clatirea cu apa, cu sare.

Care sunt simptomele gripei AH1N1?

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere. Principalele simptome sint:
- Febra (peste 38ºC)
- Oboseala
- Inapetenta
- Tuse, durere in gat
- Stari de voma si diaree.

Evolutia in Romania a virusului:

http://www.evz.ro/gripa/?zone=gripa


Nu este recomandata vaccinarea celor care sufera de boli are plmânilor, inimii sau rinichilor sau a celor cu sisteme imune slabite, a femeilor însrcinate si a copiilor sub cinci ani. În România se preconizază sa fie vaccinate tocmai aceste ultime două categorii. Aşadar vaccinul se testează pe mamele noastre si pe copiii notri! În Marea Britanie, cea mai afectatară din Europa se înregistreaza o mortalitate de 0,03 % , cu mult mai scăzută decât în cazurile de îmbolnviri cu o gripă obişnuită de tip A, deci nu este justificată vaccinarea în masă a populaţiei, cu atât mai puţin în România unde s-au înregistrat doar 322 de cazuri.

Un vaccin periculos!

Vaccinul creat împotriva „gripei porcine” se dovedeste a fi periculos.

a)Provoaca cancer (oncogeneza)

- studii recente au demonstrat că injectarea de material genetic strain direct în sânge conduce la mutaţii genetice şi oncogeneza în organismul care primete acel material;

- celulele umane utilizate curent în producia de vaccinuri sunt de fapt celule canceroase provenite din diferite tipuri de tumori umane sau celule fetale provenite din embrion uman avortat, singurele capabile sa supravieuiască in vitro şi să se divid fără limită de timp şi spaţiu; se folosesc si celule animale (embrion de pui, etc.);

- vaccinul „Optaflu” contra gripei porcine al Companiei Novartis va folosi celule umane provenite din tumori canceroase!

b.) adjuvani toxici în vaccin:

- cele mai multe vaccinuri au un coninut periculos de mare de mercur sub formă de thimerosal (un conservant letal) de 50 de ori mai toxic decât mercurul însui. O doză destul de mare poate cauza disfuncţii pe termen lung la nivel imunologic, senzorial, neurologic, motor şi comportamental.

Otrăvirea cu mercur duce la autism, sindrom de atenţie deficitară, scleroza multipla , deficienţe de vorbire si limbaj. Un alt adjuvant comun pentru vaccinuri este hidroxidul de aluminiu care cauzeaz alergies i şoc anafilactic;

- pentru vaccinul gripei porcine sunt folosiţi adjuvanti noi cu scopul reducerii dozei de vaccin cu acordul OMS-ului; cei mai multi adjuvani noi incluzând MF59, ISCOMS,OS21, AS02 si AS04 sunt mai toxici decât hidroxidul de aluminiu. Adjuvantul MF59 este de natura uleioas şi conţine Tween80, Span85002 şi Squalena. Studiile efectuate pe soareci au artat că adjuvanţii uleioşi induc probleme motorii si paralizie. Adjuvantul ASO3 conţine de asemenea Sgualena (cauzatoare a sindromului rzboiului din golf) care provoacşi boli autoimune. Adjuvanii Sqalena si Tween80 provoaca şi infertilitate la animale.

c.) alte boli grave pe care le poate provoca vaccinul:

Sindromul Guillain-Barré (GBS) care este o boală autoimuna ce cauzează paralizia braelor şi a picioareloriar în cazuri rare, a întregului corp. In unele cazuri, GBS poate duce la paralizie completã sau chiar la moarte. În 1976 s-au înregistrat câteva cazuri de gripã porcinã (comunã, datã de virusul natural si nu cel sintetic actual) în rândurile soldatilor de la Fort Dix, New Jersey si numai unul dintre ei a decedat, cel mai probabil din cauza eforturilor fizice prea mari decât din cauza gripei.

Aceasta a dus la lansarea unei vaccinari în masa a 40 milioane persoane împotriva unei pandemii care nu s-a materializat. Mii de oameni au cerut despãgubiri pentru leziunile cauzate de vaccinare.

Cel puţin 25 de oameni au murit şi 500 au paralizat. În unele cazuri, GBS a dus îns la paralizie complet sau chiar la moarte. Cercetarile ulterioare au estimat ca a existat un caz de GBS la fi ecare 100.000 de administrri ale vaccinului. „Actualul vaccin împotriva gripei porcine este creat dupã acelasi model”.

- agraveazã astmul la copii .STATISTICI MONDIALE

Circa 80% dintre cazurile de gripă pandemică, depistate la copii şi tineri

Aproape 80 la sută dintre cazurile de gripă nouă raportate la nivel mondial au afectat persoane sub vârsta de 30 de ani.

„Particulariatea virusului pandemic este că afectează în special populaţia tânără, vârfurile de îmbolnăviri şi mortalitate fiind înregistrate la aceştia. La gripa sezonieră decesele şi formele grave de boală apar la persoanele mai în vârstă”, explică profesorul de epidemilogie Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicină „Gr. Popa” Iaşi.
  • Un studiu făcut, în Finlanda, pe 1.000 de bătrâni arată faptul că gripa spaniolă şi virusurile care au urmat au oferit acestora imunitate împotriva virusului pandemic. Spre exemplu, persoane născute între 1920-1929 au avut un nivel de anticorpi ridicat (57% dintre cei testaţi) la virusul pandemic.
  • În schimb, rata de atac (număr de îmbolăviri) e de două ori mai ridicat la cei sub 16 ani, în comparaţie cu vârstnicii.
Medicii români atenţionează că, la sfârşitul acestei luni, vom avea un nou val de îm bolăviri din cauza gripei noi, după unele estimări luna ianuarie urmând să fie vârful pandemiei la noi.

„Sfătuim populaţia să se vaccineze, deoarece e singura modalitate de prevenţ
ie a îmbolnăvirilor cu A/H1N1. Nu mizaţi pe faptul că gripa nu vă va afecta. Majoritatea îmbolnăvirilor, cam 80%, sunt forme uşoare, 8% sunt forme medii, dar 2% sunt severe, iar printre cei afectaţi vă puteţi număra voi sau chiar cei din familia voastră”, a explicat Adrian Streinu- Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

  • În ultima perioadă, s-a înregistrat un trend pozitiv în privinţa vaccinărilor: 44.000 de persoane s-au mai imunizat împotriva gripei noi. Nu s-au în registrat cazuri de deces din cauza vaccinării şi nici efecte adverse majore.
  • În total, au fost vaccinaţi 166.000 de români.
  • Numărul total de bolnavi cu gripa AH1N1 din ţara noastră a ajuns la 5.879, cu 66 de decese.

marți, 5 ianuarie 2010


Cluj-Napoca.

Clujul este al treilea oras al Romaniei dupa numarul de locuitori (310 243, in 2007) ?

  • primul nume romanesc al orasului a fost Cluş ? La denumirea de Cluj-Napoca se ajunge in 1974, “Napoca” fiind numele orasului in timpul romanilor.
  • prima atestare documentara a orasului a fost facuta in 1167 sub numele de Castrum Clus? Caustrum provine din latina si era folosit de romani pentru a defini o taberele militare iar Clus inseamna fie “inchis” (in latina) fie “trecatoare intre munti” (germana – klaus) sau “baraj” (germana – clusa)
  • la sfarsitul secolul XIV – inceputul secolului XV, populatia majoritara a orasului era formata din sasi si secui?
  • ultima cina a lui Mihai Viteazul, inainte de asasinarea lui, a avut loc in Cluj?
  • Clujul, ca si restul Transilvaniei, a apartinut in doua randuri Regatului Ungariei? Mai intai in 1867 (la formarea Austro-Ungariei), apoi in 1940 (prin Dictatul de la Viena).
  • incepand cu 3 mai 1944, timp de o saptamana, aproximativ 18.000 de evrei din Cluj si localitatile apropiate (Gherla, Huedin etc) au fost exilati in zona fabricii de caramida Iris (Ghetoul Iris) din nordul Clujului?
  • toti civilii cazati in Ghetoul Iris au fost trimisi la Auschwitz prin 6 transporturi ce au avut loc intre 25 mai si 9 iunie 1944?
  • stema actuala orasului Cluj, adoptata in 1999 de Gheorghe Funar in urma unui concurs din 1995, este nelegala? Ea nu a fost aprobata de CNHGS.
  • nu mai putin de 10 ape curgatoare (rauri si parauri) strabat municipiul? Cel mai important curs de apa este raul Somesul Mic.
  • in doar 80 de ani, intre 1912 si 1992, populatia orasului a crescut de peste 5 ori? Clujul numara putin peste 60.000 de locuitori la Recensamantul din 1912 pentru ca in 1992 numarul acestora sa sporeasca la 328.602.
  • comunitatea maghiara din Cluj este a doua ca dimensiuni dupa cea din Targu Mures? Totusi, ea este considerata centrul vietii artistice si culturala maghiare din Romania datorita activitatilor culturale, academice si artistice.
  • populatia majoritara a orasului este formata din romani (79,46%) iar minoritatea principala o reprezinta maghiarii cu 18.86% ?

Universitatea din Cluj a fost infiintata in 1581 de Stefan Bathory? De-a lungul timpului ea are o istorie zbuciumata fiind desfiintata, mutata sau reinfintata de cateva ori datorita istiriei tumultoase a regiunii (sub influenta germanilor si a maghiarilor).

cu peste 45 de mii de studenti, Universitatea clujeana “Babeş-Bolyai” este cea mai mare din tara?

“Babeş-Bolyai” este cea mai importanta institutie academica din Romania in care predarea se face in patru limbi? Din 105 specializari, 98 sunt in limba romana, 52 in limba maghiara, 14 in limba germana si 4 in limba engleza.

Apa. Stiati ca…?

div class="entry">

apa desi populatia lumii a crescut (si creste in continuare) exponential in ultimele secole, resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens sapiens.: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob sa gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gasetse in rauri, lacuri etc.

mai mult de 94% din apa de pe Pamant are un inalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitatii apei pe glob este de 35% (variaza, insa, foarte mult in functie de zona), iar anumite tari (cum ar Cipru, de exemplu) isi sporesc resursele de apa potabila desalinizand apa oceanelor//marilor in unitati speciale denumite uzine de desalinizare.

aproximativ 24% din capacitatile de desalinizare existente pe glob se afla in Arabia Saudita? Peste 70% din apa consumata aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzina de desalinizare din tara este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan.

cea mai mare uzina de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o productie totala de peste 300 de milioane m³/yan? Aceasta remarcabila constructie se regaseste in Emiratele Arabe Unite.

corpul unei meduze este format in proportie de 98% din apa? Corpul uman, in schimb, contine un procent de 60-70% apa.

oamenii grasi au mai putina apa in organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual)? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor.

corpul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.

unele din cele mai bogate in apa organe ale corpului nostru sunt creierul si rinichii? Aproximativ 80% din creier este apa, in timp ce la rinichi procentajul creste pana la aproape 85%. Sangele contine pana la 83% apa.

in medie, un om are nevoie de 2.5 litri apa pe zi? Aceasta cantitate variaza in functie de activitatea fizica, pozitionarea geografica, clima etc. Specialistii recomanda sa consumam apa la o temperatura medie de 5 grade C.

cantitatea de apa recomandata pentru a fi consumata de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate inlude atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri vs. 100 litri), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri.

apa imbuteliata reprezinta una din cele mai mari afaceri existente in domeniul alimentar? Piata apelor imbuteliate insumeaza, in prezent, peste 20 miliarde de dolari si este impartita intre cateva mii de societati in intreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piata), detinut de Nestle si Danone cu 15% din piata.

95% dintr-o rosie este apa?

in mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totusi, apa pe care o bem noi prezinta aceste insusiri datorita diferitilor factori cu care intra in contact (roci, substante de purificare, poluare etc).

clorina se foloseste este folosita de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei? 50 ml de clorina sunt suficienti pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apa.

peste 30% din resursele mondiale de apa sunt localizate in Asia? Pe locurile urmatoare se afla America de Sud (cu 27%) si America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu si Africa de Nord care detin, impreuna, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.

o cincime din totalul apelor fluviale ale lumii sunt detinute de fluviul Amazon?